Onderwerp 2023-2024
Christus en de gemeente
De brieven van Paulus aan Efeze, Kolosse en Filémon
Naar programma en presentaties
Christus en de gemeente
God heeft met de mensen die in de Heer Jezus geloven, een groots plan. Het plan betreft ook jou, heel persoonlijk, maar ook jou als onderdeel van een groot geheel de gemeente. Het uiteindelijke doel ervan is dat wij (als onderdeel van die gemeente en mede-erfgenaam van Christus) Hem, in al Zijn Heerlijkheid (geweldige kwaliteiten) weerspiegelen.
De Gemeente wordt vergeleken met:
- een lichaam (het lichaam van Christus),
- een vrouw (de vrouw van Christus),
- een tempel (woonplaats van God, nu en in de toekomst).
De beelden zijn wellicht overbekend, maar de vraag wat betekenen ze voor (onze) gemeente, voor mij, is nog altijd uiterst relevant.
Waarom de Brief aan Efeze?
Om dat grote doel van God (De Heer Jezus vertonen) te realiseren, moet elke gelovige geschikt gemaakt (toegerust) worden om daaraan te kunnen bijdragen.
Daarom heeft God die Gemeente van gaven voorzien, die de groei/opbouw ervan ondersteunen.
De bespreking van de Brief aan Efeze is een logisch vervolg onze vorige bespreking van het boek Jozua. Dat boek behandelt het in bezit nemen van Gods aardse zegeningen: het beloofde land. In de brief aan Efeze gaat het om het besef en genieten van onze hemelse positie. Hoe handel ik als christen (lid van de Gemeente) in de diverse rollen hier op aarde.
En waarom de andere twee brieven?
Omdat Paulus in deze beide brieven feitelijk aangeeft waarom hij de Efeze brief geschreven heeft
-De Brief aan Filémon behandelt een wel heel bijzondere situatie uit de dagelijkse praktijk: Wat te doen met een weggelopen slaaf?
Onésimus, heeft door Paulus’ werk de Heer Jezus leren kennen. En nu stuurt Paulus Onésimus terug naar Kolosse, naar Filémon, zijn heer (eigenaar volgens het Romeinse recht!), maar nu ook zijn broeder in Christus. Beiden zijn nu leden van het lichaam van Christus. De terugkeer van Onésimus is dus ook een zaak voor deze gemeente. Deze brief behandelt dit dilemma in de praktijk van de gemeente: hoe verhoudt zich privacy/eigendom tot het gemeente leven?
-De Brief aan Kolosse bevat veel raakvlakken met de Brief aan Efeze. De brief aan Kolosse legt minder nadruk op het hemelse burgerschap van een christen, maar meer op zijn rol hier op aarde. De brief heeft daarbij een meer persoonlijk en relationeel karakter.
Het belang van de brieven voor ons
De Brief aan Efeze helpt ons, individueel en collectief, christen te zijn.(Hemelburger op aarde). In onze wereld leven velen voor carrière, aanzien, macht, geld. Maar wij willen toch allereerst leven in overeenstemming met wat God van ons verwacht?
Maar wat is Gods plan met mijn/ons leven?
–De Brief aan Efeze laat dat geweldige plan met ieder van ons individueel en collectief zien! In dat alles zijn we intens met Christus verbonden en wel in Zijn Lichaam: de Gemeente. We zien ook dat God er alles aan doet om ons voor te bereiden op, en te ondersteunen in, onze rol op aarde.
Daarvoor moeten we weten wat zo’n hemelse burgerschap betekent voor onze wandel op aarde.
-De Brief aan Kolosse sluit aan op de Brief aan Efeze en behandelt bovendien enkele “gevaarlijke” hedendaagse filosofieën, die een bedreiging vormen voor de gemeente.
–De Brief aan Filémon snijdt heel praktisch de vraag aan: welke invloed heeft de eenheid van broeders en zusters in Christus op de aardse relaties in het huwelijk, in de opvoeding en in maatschappelijke kwesties.
Deze vraag komt trouwens in ieder van deze drie brieven terug.
Betekenis van deze boeken
Deze drie boeken leren ons over:
- Christus, het Hoofd
- Het christelijke leven (persoonlijk en collectief) in en door Christus
- de gemeente
- het spanningsveld tussen: leven in de hemelse gewesten en onze wandel op aarde
Opzet en methodiek studie
Iedere zaterdag (behalve de eerste) bespreken wij een gedeelte uit de Efeze brief. (zie programma) De overeenkomstige gedeelten uit beide andere brieven komen eveneens aan de orde. We starten met een korte presentatie (ca 30 minuten) voor beter begrip van het hoofdstuk. Daarna volgt een open bespreking aan de hand van al dan niet voorbereide vragen en opmerkingen.